Design nábytku je umění, které existuje ve všech kulturách již tisíce let. S vývojem těchto stylů se vyvíjejí i materiály potřebné k jejich výrobě. Jedním z nejvýznamnějších aspektů moderního designu nábytku je kombinování materiálů. Využití kombinace kovu, dřeva a textilií vytváří funkční a zároveň krásný kus nábytku. Ať už jste zkušený designér, který hledá inspiraci, nebo majitel domu, který je nadšený do estetiky interiéru, toto zkoumání smíšených materiálů vám poskytne vhled do současného designu.

 

Využití dřeva v designu nábytku

Dřevo je nadčasová a univerzální volba pro design nábytku. Tento materiál je již po staletí oblíbenou volbou, kterou si oblíbili velcí výrobci nábytku. Dřevo má jedinečné přírodní vlastnosti, které si oblíbilo mnoho designérů. Jeho složitá kresba a syté barvy ho činí neodmyslitelně přitažlivým. Navíc je masivní dřevo neuvěřitelně odolné, takže dřevěné kusy nábytku často vydrží po celé generace.

Umění zpracování dřeva existuje již tisíce let, což umožňuje vytvářet vynikající řemeslné techniky. Truhláři používají metody, jako je řezbářství a truhlářství, k vytvoření krásných kusů nábytku, které nejen zvyšují strukturální integritu nábytku, ale také přidávají složité detaily, které přispívají k jeho estetickému kouzlu. Kromě tradičního zpracování dřeva umožnily moderní technologie zrychlit a zpřesnit výrobu dřevěného nábytku. CNC obrábění, řezání laserem a 3D tisk otevřely nové možnosti přesnosti a kreativity a umožnily designérům vytvářet jedinečné kusy se složitými detaily.

Jedním z velmi výrazných prvků jsou také dřevěné trámy ať už ty pravé nosné nebo falešné pohledové. O tom, že trámy se hodí do každého interiéru už ví pravděpodobně všude.

 

Zapojení kovu do designu nábytku

Kov se stal běžným prvkem současného designu nábytku. Tento materiál, který má průmyslové kořeny, je pevný, odolný a přizpůsobivý, což z něj činí oblíbenou volbu mezi designéry moderního nábytku. Kovy, jako je ocel, hliník a mosaz, jsou známé svou schopností udržet hmotnost a odolat opotřebení při každodenním používání. Kov lze také různými způsoby tvarovat a ohýbat, čímž lze vytvářet složité a lehké konstrukce, které by u jiných materiálů mohly být náročné. Poddajnost kovů umožňuje vytvářet inovativní formy, jejichž výsledkem je vizuálně podmanivý a funkční nábytek.

Kov je často spojován s průmyslovou estetikou, která se vyznačuje odhaleným kovem a surovými povrchovými úpravami. Kov může být také symbolem sofistikovanosti a jednoduchosti. Různé povrchové úpravy a lesky kovu umožňují designérům přizpůsobit jejich vzhled estetice návrhu.

I když myšlenka na kov v interiéru může působit chladně, zde také píší o opaku.

 

Úloha textilu v designu nábytku

Textilní textura, vzor a barva mohou způsobit revoluci v nábytku. Čalounění má zásadní význam pro vytvoření pohodlného a útulného kusu nábytku. Výběr látky může výrazně ovlivnit hmatový zážitek uživatele. Například samet poskytuje měkkost, zatímco kůže nabízí hladší zážitek.

Textilie také vnášejí do nábytku novou texturu. Různé vzory, vazby a tloušťky látek mohou dodat vizuální zajímavost a hloubku. Texturované látky, jako je len, mohou vytvářet pocit tepla, zatímco hladké látky, jako je kůže, poskytují modernější a sofistikovanější vzhled.

Kromě pocitu z nábytku jsou textilie všestranným nástrojem pro definování stylu a estetiky kusu. Textilie umožňují návrhářům vdechnout kusu charakter a styl prostřednictvím barev a vzorů. Různě zvolené látky mohou vyzařovat různou estetiku. Například živé barvy a vzory vytvářejí energický a odvážný vzhled. Textilie také nabízejí příležitost sladit nábytek s konkrétními designovými styly

Pokud uvažujete o renovaci svého domova, je snadné pozvednout jakoukoli místnost smícháním různých materiálů a textur a vytvořit tak eklektický vzhled. Pokud přemýšlíte, jak kombinovat materiály při navrhování vašeho obytného prostoru, inspirace na vás čeká. Kombinací různých látek, textur a materiálů můžete vytvořit vzhled, který dodá sofistikovanou estetiku vašemu obývacímu pokoji, jídelně, ložnici nebo jakékoli místnosti ve vaší domácnosti. Čtěte dále a objevte několik užitečných tipů, které vás budou inspirovat ke kreativitě při kombinování různých nábytkových materiálů ve vaší domácnosti.

 

Umění míchání materiálů

Míchání dřeva, kovu a textilu může vytvořit krásné kusy nábytku, ale může být náročné. Bezproblémové spojení těchto materiálů do uceleného designu vyžaduje hluboké porozumění a odhodlání dosáhnout vyváženého a funkčního designu. V této části se budeme zabývat složitostmi míchání materiálů v designu nábytku.

 

Kde se útulnost setkává s moderním

Současný prostor nemusí být chladný a nevábný. Každý pokoj můžete zútulnit vrstvením řady různých textur, vzorů a barev. Když přemýšlíte o tom, jak kombinovat materiály pro design nábytku, zvažte kusy, které kombinují různé komponenty v jednom kuse. Konferenční stolek z tepaného železa a dřeva je vynikajícím příkladem prolnutí kousku starého světa s novými, moderními prvky pro ležérní sofistikovanost. Můžete také vrstvit tvary a siluety, abyste vytvořili útulnou, moderní estetiku. Zkuste začlenit krásnou konzolu s rovnými liniemi vedle uměleckého díla s tvarem a hloubkou. Kontrastní tvary dodávají na zajímavosti a poskytují pěknou směs vizuálních stylů. Vyberte měkké textury pro povrchové koberce a úpravy oken a poté přidejte odvážný moderní nábytek, aby se tyto dva prvky spojily.

 

Výběr materiálů pro dosažení soudržnosti

Pro vytvoření soudržného vzhledu musí návrháři pečlivě vybírat materiály, které se vzájemně doplňují. Designéři by měli brát v úvahu texturu, povrchovou úpravu, estetiku a účel. Vezměme si například návrh jídelní soupravy. Stůl může mít dřevěnou desku a kovové nohy. Pro zachování soudržnosti může být barva nohou stolu bronzová, aby odrážela přirozenou barvu dřeva. Tím se vytvoří vizuální spojení mezi kontrastními materiály. Také židle v jídelně mohou být navrženy tak, aby odrážely tuto harmonii v barvě a struktuře, a to výběrem správného materiálu čalounění. Při míchání materiálů v nábytku je nezbytné zachovat soudržný vzhled.

 

Kontrastní povrchové úpravy a textury

Kov, dřevo a textil mají různé povrchové úpravy a textury. Tento kontrast hraje významnou roli při míchání materiálů v designu nábytku. Kontrast textur může dodat kusu vizuální a hmatovou zajímavost. Například hrubá kartáčovaná dřevěná deska stolu může být postavena proti elegantním kovovým nohám a vytvořit tak jedinečný vizuální zážitek.

Povrchové úpravy, například matné, lesklé nebo patinované, lze také strategicky použít ke zvýšení vizuální přitažlivosti kusu nábytku. Dřevo a kov se dodávají v různých povrchových úpravách, které mohou přispět k různým estetickým volbám. Například narušená povrchová úprava kovových detailů může evokovat industriální a rustikální kouzlo.

 

Vyváženost designu

Při tvorbě nábytku, a ještě více při kombinování materiálů je důležité vytvořit vyvážený design. Dosažení vyváženosti znamená rovnoměrné rozložení vizuální váhy mezi materiály. To nemusí nutně znamenat stejné množství každého materiálu; znamená to spíše zohlednění ohniskových bodů, proporcí a symetrie v designu.

Proporce zajišťuje, že žádný materiál nepřevažuje nad celým návrhem. Symetrie vyjadřuje smysl pro řád v návrhu. Designér může také zvolit asymetrický design, který může vytvořit dynamický vzhled. A konečně, ústřední bod návrhu přitahuje největší pozornost a ukotvuje návrh. Ústředním bodem může být sametový čalouněný polštář na židli, kovový podstavec na psacím stole nebo dřevěný rám na skleněném konferenčním stolku.

Při kombinování materiálů v designu nábytku využívají designéři krásu a funkčnost dřeva, kovu a textilu k vytvoření krásného a funkčního nábytku. Designéři mohou díky promyšlenému kombinování materiálů vytvářet kousky, které obohatí obytné prostory.

 

Přejít na organický

Pokud zbožňujete moderní designový horského stylu, určitě do svého prostoru vneste nějaké přírodní prvky. Až budete zvažovat, jak kombinovat materiály pro design nábytku, hledejte kousky, které dodají vašemu domovu nádech organické přitažlivosti. Směs nábytku z přírodního dřeva a textilních kousků dodá každé místnosti výraznou horskou moderní atmosféru. Pamatujte, že váš domov může být elegantní, a přitom se v něm můžete cítit klidně a uvolněně. Je snadné navrhnout luxusní uvolněnou místnost, když do místnosti implementujete přírodní textury a materiály. Vyzkoušejte krásný taburet z eco kůže s dubovými nohami nebo umístěte do místnosti nějaké obrazy z mechu a lišejníků nebo i ručně pletené deky z pod kterých nebudete chtít v chladných dnech vylézt

 

Kombinujte materiály pro vzhled moderního statku

Je snadné navrhnout moderní dům inspirovaný farmou se správnou kombinací materiálů. Smíchejte měkké organické tkaniny s rustikálními komponenty, jako je staré dřevo. Pěkná čalouněná židle či taburetu vedle velkého odkládacího stolku ze dřeva vypadá taktéž lákavě. Nábytek z masivního dřeva, jako jsou skříně a věšáky, vypadá moderněji, když je oblečený s elegantní kovovou konstrukcí. Inspirace na vás čeká, když najdete ideální kombinaci materiálů, která vám pomůže vytvořit pohodlný a příjemný prostor, který obsahuje spoustu sofistikovaných, moderních prvků.

 

V Dřevo je láska nejsme jen výrobcem, ale vaším partnerem při vytváření dokonalého bytového nábytku a dekorací, které odrážejí vaši jedinečnou estetiku. Máme silná partnerství v textilním průmyslu i s dodavateli materiálu, což nám umožňuje stát se komplexním výrobcem bytových doplňků a bytových dekorací. Naše odborné znalosti sahají od velkých masivních stolu na židle až po čalouněné sezení, od dekorací na míru až po tradiční doplňky. Spojte se s námi ještě dnes a vydejme se na cestu za krásným a funkčním nábytkem.

RD dřevo s. r. o.
Zámecká 2097
594 01, Velké Meziříčí

IČO: 29216877
DIČ: CZ29216877

Vše pro Vás tvoříme s láskou.